Einde van Sjiitische kaping

Einde van Sjiitische kaping

Einde van Sjiitische kaping

– Vanaf 14 juni hielden drie Sjiieten de 153 inzittenden van een Boeing 727 van in gijzeling. Het doel hiervan was een invrijheidsstelling van 700 Arabieren in Israël .

De vlucht was vanaf Caïro vertrokken en op weg naar Londen, toen het kort na opstijgen gekaapt werd. Het toestel werd naar Beiroet gevlogen, waar 19 passagiers in ruil voor brandstof werd vrijgelaten. Vervolgens werd gevlogen naar Algiers, waar wederom 20 passagiers vrijgelaten werden. Toen het vliegtuig voor de tweede keer Beiroet aandeed, werd de Amerikaanse marinier Robert Stethem gemarteld en vermoord.

Uiteindelijk vloog het toestel nog eenmaal naar Algiers, om op 16 juni definitief te landen in Beiroet. De eisen van de gijzelnemers was onder het vrijlaten van de gevangen die waren opgepakt na de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Beiroet in 1983

Israël gaf uiteindelijk toe aan de eisen van de kapers van , waarna het vliegtuig naar Frankfurt vloog en de gijzelaars vrijgelaten werden. Dankzij de gezagvoerder, John Testrake, die zijn rust gedurende de kaping behield, werd een erger bloedvergieten voorkomen.

Twee kapers zijn nooit meer teruggevonden na de kaping. Eén van hen werd in 1987 wel opgepakt terwijl hij gevaarlijke vloeistoffen bij zich droeg. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*