De Lockerbie ramp

1988 – In het Schotse plaatsje Lockerbie stortte een Amerikaanse neer nadat er een semtexbom was ontploft. Bij de Lockerbie ramp kwamen alle 259 inzittenden van het vliegtuig en 11 inwoners van het plaatsje om het leven.

Het toestel met vluchtnummer 103 werd door twee Libische geheime agenten boven het Schotse plaatsje Lockerbie tot ontploffing gebracht.

Het motief van de daders was dat ze bepaalde Libische gevangenen vrij wilden hebben. Ook was er een sterk vermoeden dat het een wraakactie van de Libische leider Moammar Khadaffi was. Die had namelijk een aantal jaren eerder zijn dochter verloren door een aanslag van Amerika op de Libische stad Tripoli.

Nadat Libië weigerde de daders van de aanslag uit te leveren, volgden er sancties door de VN. Uiteindelijk werden de twee verdachten van de Lockerbie ramp toch uitgeleverd en op 5 april 1999 kwamen ze aan in Nederland, hier zouden ze volgens de Schotse wet worden berecht.

Op 31 januari 2001 werd Abdel Basset Ali Mohammed el-Megrahi veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, Al-Amin Khalifa Fhima werd vrijgesproken. In 2011 werd bekend dat inderdaad opdracht had gegeven voor de aanslag.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*