Schaker Daniel Noteboom plotseling overleden aan longontsteking

Schaker Daniel Noteboom plotseling overleden aan longontsteking

Daniel Noteboom plotseling aan longontsteking

1932 – Bijna was Daniël Noteboom op grootmeestersterkte, toen hij plotseling en op jonge leeftijd in Londen overleed aan longontsteking en bronchitis. Het schaaktalent werd slechts 21 jaar oud.

Daniël Noteboom werd geboren in Noordwijk op 26 februari 1910. Hij kwam op de HBS met schaken in aanraking en won op zijn 14e al de eerste prijs in zijn woonplaats. Hij mocht in 1925 lid worden van het Leidsch Schaak Genootschap.

Dit was een bijzondere prestatie voor iemand van 15 jaar oud. Een paar jaar later speelde Noteboom al in het buitenland, bijvoorbeeld in 1930 in Hamburg en in 1931 in Praag. Hij was naast Max Euwe een van de grootste schaaktalenten van Nederland.

Hij wilde wiskunde gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden, maar door zijn schaken kwam daar niet veel van terecht. Hij deed vooral aan korte snelle schaakspellen en ook het blindspel, om zo aan zijn levensonderhoud te kunnen voorzien.

Op 21-jarige leeftijd stierf Noteboom plotseling, hij werd begraven in Noordwijk. Max Euwe schreef een gedenkboek voor Noteboom en de opbrengsten van het boek werden gebruikt om in 1936 het eerste Daniël Noteboom-toernooi te organiseren.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*