Reinier Paping wint barre Elfstedentocht

1963 – De Elfstedentocht van 1963 was een extreem barre tocht. Met een tijd van 10 uur en 59 minuten was Reinier Paping 20 minuten sneller dan de nummer twee.

Op de dag dat de twaalfde Elfstedentocht verreden werd, heerste er een strenge vorst, het vroor bij de start 18 graden. Daarnaast stond er een stevige wind die de het erg onbehaaglijk maakte. Het ijs bevatte vele scheuren en hobbels en de door de wind opgeblazen sneeuw zorgde voor veel hinder.

Aan de Elfstedentocht van 1963, ook wel de Hel van ‘ 63 genoemd, deden ruim 9.000 toerrijders mee, maar slechts 69 schaatsers haalden de finish.

Aan het begin van de wedstrijd ontstond een grote kopgroep van vijftig schaatsers. Reinier Paping reed veelvuldig op kop en trok de kopgroep helemaal uit elkaar. Samen met vijf andere rijders, waaronder de winnaar van de tocht van 1954, Jeen van den Berg, rukte hij zich los van de rest..

Paping bleef echter onvermoeibaar doorrijden uiteindelijk bleef hij alleen over. Langzaam wist hij zijn voorsprong uit te bouwen en finishte met 22 minuten voorsprong op Jan Uitham. Jeen van den Berg werd derde.

De Elfstedentocht werd voor het eerst via radio en televisie uitgezonden. Hierdoor kreeg de Elfstedentocht het aanzien van een landelijk feest en kreeg de tocht de tochten ook internationale bekendheid. Na deze tocht zou jet 22 jaar duren voordat er weer een Elfstedentocht verreden kon worden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*