Philippe Thys wint Tour de France 1913

– De Belgische wielrenner Philippe Thys won mede nadat kandidaten Eugène Christophe en Marcel Buysse technische problemen hadden gekregen en Lucien Petit-Breton had opgegeven.

De Ronde van van 1913 ging op 29 juni van start in Parijs en daar eindigde deze ook weer. De Tour had in totaal 15 etappes met een totale lengte van 5287 kilometer.

Deze Tour de France was er één met vele ongelukken. Renners Eugène Christophe en Marcel Buysse waren de topfavorieten voor het eindklassement maar kregen technische problemen waarna ze uitvielen.

Na het uitvallen van deze twee waren eigenlijk alleen Lucien Petit-Breton en Philippe Thys de grote kanshebbers. Na enige tijd gaf Petit-Breton echter op. Hierdoor leek Thys te gaan winnen, maar omdat hij nog een keer van zijn fiets viel en daarbij bewusteloos raakte werd het nog spannend.

Eén van de opmerkelijkste ongelukken tijdens de Tour de France 1913 was die van Eugène Christophe , tijdens een bergrit in de Pyreneeën braken zijn voor- en achtervork doormidden en moest hij 14 kilometer lopen naar het dorpje Sainte-Marie-de-Campan waar een smid zijn fiets maakte, hierdoor was hij kansloos geworden en kon Thys als nog de Tour op zijn naam schrijven.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*