Oscar Pereiro wint Tour de France 2006 na dopinggebruik Floyd Landis

Oscar Pereiro wint Tour de France 2006 na dopinggebruik Floyd Landis

Oscar Pereiro wint 2006 na dopinggebruik

2006 – De Spanjaard Óscar Pereiro werd, na zeven overwinningen van de Amerikaan Lance Armstrong, de Tourwinnaar nadat Floyd Landis de gele trui 24 uur na de Tour moest inleveren wegens dopinggebruik.

De 93e editie van de Ronde van begon op 1 juli in Straatsburg, Luxemburg. De 176 renners die verdeeld waren over 20 ploegen moesten 21 etappes, met een totale lengte van 3657,1, zien af te leggen. Vooraf was er geen duidelijke favoriet aangezien Lance Armstrong was gestopt en Ivan Basso, Jan Ullrich en Francisco Mancebo niet meereden vanwege een schorsing voor het gebruik van doping.

De eerste etappes waren niet echt spannend en de gele trui werd daarom vaak gewisseld van renner. In de 11e etappe was het Floyd Landis die de gele trui overnam en de strijd barstte los. Óscar Pereiro liet zien dat hij ook meedeed voor de eindoverwinning.

Landis kreeg echter een inzinking en Pereiro leek vervolgens af te gaan op de eindoverwinning. Door een spectaculaire tijdrit wist Landis alsnog de gele trui vlak voor het einde van de Tour de France van 2006 te veroveren.

De roem was echter van korte duur, want 24 uur na de eindoverwinning moest hij alsnog zijn prijs inleveren wegens dopinggebruik. Óscar Pereiro werd vervolgens de echte winnaar. Dit was nog nooit in de geschiedenis van de Tour de France gebeurd.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*