Sport

Oranje verliest finale WK voetbal

7 juli 1974 – Het Nederlands Elftal, met onder andere Johan Cruijff in de gelederen, sloeg er niet in om het WK voetbal in West-Duitsland als winnaar af te sluiten. Ze verloren de finale met 2-1 tegen het gastland.

Oranje speelde in de eerste ronde tegen Uruguay (2-0), Zweden (0-0) en Bulgarije (4-1).

In de tweede ronde kwamen ze in een poule met Argentinië (4-0), Oost-Duitsland (2-0) en Brazilië (2-0). Dus zonder een tegendoelpunt te incasseren plaatste het Nederlands Elftal zich voor de finale waar ze uitkwamen tegen West-Duitsland.

De finale kon voor Oranje niet beter beginnen. Binnen 30 seconden en zonder dat een Duitser de bal nog had aangeraakt, werd Cruijff onderuit gehaald en benutte Johan Neeskens de toegekende strafschop.

De Duitsers kregen halverwege de eerste helft ook een penalty die benut werd door Breitner. Vlak voor rust scoorde Duitsland door Muller nog een keer. Oranje drong de hele tweede helft aan, maar kwam niet meer tot scoren. Het best voetballende elftal van het WK ’74 verloor de wedstrijd.