Sport

Olympische Spelen 1904 in St. Louis

Olympische Spelen 1904 in St. Louis
Olympische Spelen 1904 in St. Louis

1 juli 1904 – De Olympische Spelen van 1904 werden tussen 1 juli 1904 en 23 november 1904 in St. Louis gehouden. De wereldtentoonstelling nam wederom een belangrijkere positie in.

Aan de Olympische Spelen van 1904 deden maar twaalf landen mee met in totaal 651 deelnemers, waarvan de meeste uit de Verenigde Staten kwamen. Er deden slechts zes vrouwen mee. De Nederlandse, maar ook Belgische sporters deden niet mee omdat ze de reis naar Amerika niet konden betalen.

Bij de Olympische Spelen in St. Louis werden voor het eerst zowel gouden, als zilveren en bronzen medailles uitgereikt. In totaal waren er 94 disciplines. De Verenigde Staten veroverden 78 van de 96 gouden medailles.

De marathon was één van de meest bizarre uit de geschiedenis van de Olympische Spelen. Fred Lorz passeerde als eerste de finish, maar had een groot deel van het parcour met de auto afgelegd. Dit werd pas duidelijk nadat hij zijn medaille had gekregen. De Brit Thomas Hicks werd de uiteindelijke winnaar. Ondanks dat hij ondersteund werd door zijn begeleiders bij het passeren van de finish, werd hij toch als winnaar aangewezen.

Archie Hahn won bij het sprinten drie gouden medailles, Raw Ewry won opnieuw drie gouden medailles bij het springen. De Amerikaanse turner George Eyser won zes medailles, wat opmerkelijk was omdat hij een houten been had.

Bestel hier het boek over de prestaties van Nederland op de Olympische Spelen vanaf 1896 tot en met 2008: Olympisch Oranje.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button