Sport

Olympische Spelen 1900 in Parijs

Olympische Spelen 1900 in Parijs
Olympische Spelen 1900 in Parijs

14 mei 1900 – De eerste Olympische Spelen van de twintigste eeuw werden in Parijs gehouden. Het evenement, welke gecombineerd werd met de Wereldtentoonstelling, duurde van 14 mei tot en met 28 oktober.

De stichter van de Olympische Spelen, de Fransman Pierre de Coubertin, was vanuit financieel oogpunt genoodzaakt om het sportevenement onder te brengen bij de tentoonstelling. Verwachte subsidies vanuit de overheid en het bedrijfsleven bleven uit, waarna de organisatie van de Wereldtentoonstelling wel belangstelling toonde.

Er was echter weinig interesse voor de Olympische Spelen in Parijs. De sportieve prestaties van de deelnemers bleken bijzaak te zijn bij de Wereldtentoonstelling. Er was geen openings- of slotceremonie. Er was wel een groot aanbod van sporten, zoals atletiek, golf, rugby en roeien, maar ook vissen, ballonvaren en vliegeren. Er werden tevens aparte onderdelen voor scholieren en militairen georganiseerd.

In totaal deden er 997 sporters, waarvan 22 vrouwen, uit 24 landen mee aan de Olympische Spelen in Parijs. De Amerikaan Alvin Kraenzlein won, dankzij een vernieuwende techniek, vier gouden medailles bij het hordelopen. Nederland veroverde bij de Olympische Spelen van 1900 één gouden medaille bij het roeien. De twee met stuurman, François Brandt en Roelof Klein, wonnen, mede dankzij hun 7-jarige stuurman, hun race en veroverden de eerste Olympische gouden medaille voor Nederland.

Bestel hier het boek over de prestaties van Nederland op de Olympische Spelen vanaf 1896 tot en met 2008: Olympisch Oranje.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button