Sport

Minne Hoekstra wint eerste Elfstedentocht

Minne Hoekstra wint eerste Elfstedentocht
Minne Hoekstra wint eerste Elfstedentocht

2 januari 1909 – De eerste Elfstedentocht werd door Minne Hoekstra gewonnen. Hij reed de tocht het snelste met een tijd van 13 uur en 50 minuten.

Al in 1908 werd de schaatswedstrijd uitgeroepen. Het zou voor de eerste keer een tocht worden waar een wedstrijdelement aan was toegevoegd. Voor de eerste Elfstedentocht, die drie dagen eerder werd verreden dan gepland, hadden 48 schaatsers zich ingeschreven.

Het begon echter al aardig te dooien, waardoor het ijs relatief zacht was. Meer dan de helft van de ingeschreven schaatsers besloot om niet mee te doen, maar ondanks dat kon de eerste Elfstedentocht gewoon doorgaan.

Minne Hoekstra was samen met Gerlof van de Leij en Tiete Solke Rooseboom ver vooruit geschaatst en samen moesten ze uitmaken wie de wedstrijd zou gaan winnen. Hoekstra had het meeste reserves en finishte drie minuten voor van der Leij en zes minuten voor Rooseboom. Andere schaatsers volgden op meer dan een uur.

De eerste Elfstedentocht werd georganiseerd door de Friese IJsbond, die dit slechts één keer deed. Vlak na de tocht werd de Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht die de tweede en alle volgende Elfstedentochten organiseerde.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button