Maurice Dewaele wint Tour de France 1929

– De Belgische wielrenner Maurice Dewaele won de Ronde van eigenlijk zeer onverwachts, iedereen verwachtte een titanenstrijd tussen Lucien Buysse en Nicolas Frantz.

De Tour ging van start op 30 juni in Parijs en zou hier ook weer eindigen. Er stonden in totaal 155 renners aan de start, hun stonden 22 etappes te wachten met een totale lengte van 5286 kilometer.

Iedereen had een tweestrijd verwacht tussen de vorige Tourwinnaars Lucien Buysse en Nicolas Frantz, maar gelijk aan het begin bleek dat deze beide renners uit vorm waren. Al vroeg kwam Maurice Dewaele in het geel, maar hij verloor na twee lekke banden zijn gele trui aan Victor Fontan.

Victor Fontan, die ook de eerste Pyreneeënetappe van de Tour de France van 1929  won, was ijzersterk, maar tijdens de tweede Pyreneeënetappe brak zijn voorvork. Ondanks dat hij een fiets van een toeschouwer kreeg wist hij zijn achterstand niet goed te maken en gaf hij de volgende dag op.

Maurice Dewaele kwam weer in het geel, maar werd vlak voor de Alpen ziek en kon maar met moeite het peloton volgen. Door goed werk van zijn ploeg kon hij toch uiteindelijk als winnaar in Parijs aankomen.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*