Marco Pantani wint Tour de France 1998

1998 – De Italiaan Marco Pantani wist de Ronde van te winnen. Deze Tour ging ook wel de boeken als de dopingtour, nog voordat de Tour de France van 1998 van start ging werd in een auto van de Festinaploeg doping gevonden.De 85e editie van de Tour startte op 11 juli in Dublin, Ierland en eindigde wederom in Parijs. Er stonden 21 ploegen aan de start met in totaal 189 renners. Er waren 21 etappes gepland met een totale lengte van 3860 kilometer.

Chris Boardman won de proloog. In de eerste massasprint kwam Erik Dekker ten val en had een diepe vleeswond hij moest de strijd staken. De etappes erna waren voor de sprinters, ook Blijlevens wist één te winnen. Na de zevende etappe ontplofte de bom, de Festina ploeg werd uit de Tour gezet.

Tijdens de rustdag werd de TVM ploeg onder leiding van Cees Priem opgepakt en uit de Tour gezet. In de 15e etappe wist Pantani, “Il elefantino” dat hij moest aanvallen op de gele truidrager Ullrich. Door slecht weer tijdens een etappe en enkele fouten van Ullrich kwam Pantani in het geel te rijden.

Ullrich wilde zich niet gewonnen geven en plande een aanval in de 16e etappe, alleen Pantani kon volgen. Ullrich kwam eerder over de streep maar had nog 6 minuten achterstand, de Tour was gereden en Marco Pantani werd de winnaar. Het werd de “Le Tour noir”.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*