Sport

Luis Ocana wint Tour de France 1973

Luis Ocana  wint Tour de France 1973
Luis Ocana wint Tour de France 1973

22 juli 1973 – De Spaanse wielrenner Luis Ocana wist de Ronde van Frankrijk te winnen mede omdat de Belgische wielrenner Eddy Merckx niet aan de Tour de France mee deed.

De 60e editie van de Tour de France startte op 30 juni in Scheveningen en eindigde in Parijs. Er stonden 132 renners aan de start verdeeld over 12 ploegen. De 20 etappes hadden een totale lengte van 4140 kilometer.

Van te voren werd duidelijk dat het een spannende Tour zou worden, aangezien de Belgische topper Eddy Merckx deze keer niet meedeed. Eddy Merckx had de vier voorgaande edities met grote overmacht weten te winnen.

De gele trui werd in het begin veel van renner gewisseld. In de eerste Alpenrit deelde Ocana een enorme klap uit en kwam daardoor in het geel te rijden. In de Alpenrit over de de Col de Galibier verpletterde Ocana wederom iedereen en werd hierdoor al praktisch de winnaar van de Tour de France van 1973. In de Pyreneeën liet Ocana niets meer gebeuren. Joop Zoetemelk reed nog een aantal keren goed weg, maar werd telkens door Ocana teruggehaald.

Luis Ocana was dan ook de grote winnaar in Parijs. Ocana had meer dan 15 minuten voorsprong op de nummer twee Bernard Thevenet.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button