Sport

Lucien van Impe wint Tour de France 1976

Lucien van Impe wint Tour de France 1976
Lucien van Impe wint Tour de France 1976

18 juli 1976 – De Belgische renner Lucien van Impe wist de Ronde van Frankrijk mede te winnen doordat de Nederlander Joop Zoetemelk zich had verrekend en daardoor de winst door zijn vinger liet glippen.

De 63e editie van de  Tour startte op 24 juni in Merlin Plage en eindigde weer in Parijs. Er stonden 130 renners over 13 ploegen verdeeld aan de start. Er waren 22 etappes gepland met een totale lengte van 4016,5 kilometer.

Vijfvoudig winnaar Merckx was de grote afwezige waardoor er voor vele renners kansen waren. In de eerste Alpenrit werd de Tour de France van 1976 pas interessant. Michel Pollentier schoot weg maar Lucien Van Impe en Joop Zoetemelk wisten snel aan te sluiten en Zoetemelk won uiteindelijk de rit en van Impe de gele trui mocht aantrekken.

Ook in de tweede Alpenrit gaf Zoetemelk aan hoe er gereden moest worden en uiteindelijk won hij de etappe en kwam tot op zeven seconden van de gele trui drager. Lucien van Impe raakte even de gele trui kwijt aan Raymond Delisle, maar een dag later was het van Impe die de gel trui weer mocht aan trekken.

Naar de Col de Portillon maakte Zoetemelk een enorme fout, van Impe zet de achtervolging in op een kopgroep en Zoetemelk wachtte af, hiermee verspeelde hij de Tour en won van Lucien van Impe.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button