Louison Bobet wint Tour de France 1955

1955 – De Franse renner Louison Bobet won de Tour de France voor de derde maal op rij. Zijn overwinning had hij te danken omdat hij tijdens de klim van de Mont Ventoux iedereen ver achter zich liet.

De 42e editie van de Ronde van begon op 7 juli in Le Havre en zou weer eindigen in Parijs. Er stonden 130 renners verdeeld over 13 ploegen aan de start die 22 etappes stonden te wachten met een totale lengte van 4495 kilometer.

Iedereen wilde de derde Tourzege voor Louison Bobet verhinderen, dit leek eerst te lukken. Maar in de derde etappe liet Bobet zien dat hij verschrikkelijk sterk was.

De verrassing van de Tour was de jonge Luxemburger Charly Gaul die liet zien dat hij een uitstekende klimmer was door de etappe van Thonon naar Briançon te winnen, hij finishte 14 minuten voor de Zwitser Kübler die tweede werd.

Bobet was redelijk onzichtbaar gebleven maar liet tijdens de beklimming van de Mont Ventoux zien dat hij de echte favoriet was hij liet iedereen achter zich en klom op naar de tweede plaats achter Antonin Rolland, de andere concurrenten waren kansloos geworden. In de Pyreneeën besliste hij de Tour van 1955 en werd de eindwinnaar.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*