Louis Trousselier wint Tour de France 1905

1905 – De Franse wielrenner Louis Trousselier won de Ronde van overtuigend voor de renner Hippolyte Aucouturier ondanks dat deze veel sterker was tijdens de bergritten.

De derde Ronde van Frankrijk ging van start op 9 juli in Parijs, er deden 60 renners mee. Nadat de Ronde van Frankrijk een jaar ervoor een drama was hoopte organisator Henri Desgrange toch op een succes.

Tijdens de eerste etappe ging het meteen mis, tegenstanders van de Tour hadden kopspijkers op vele kilometers van de weg gestrooid. Hierdoor bereikte slechts één renner zonder lekke band de finish. 16 haalden de etappe binnen de tijd, 15 kwamen te laat binnen en de rest had de trein genomen.

Desgrange wilde stoppen maar werd overgehaald door de renners en besloot dat de volgende dag iedereen weer mocht starten. De tweede rit was een succes er werd voor het eerst een Col beklommen. René Pottier maakte zich onsterfelijk door zonder af te stappen de niet geasfalteerde etappe te winnen.

Louis Trousselier ook wel Trou-Trou genoemd en Hippolyte Aucouturier vochten om de eindstrijd, deze werd ondanks fantastisch klimwerk van Hippolyte Aucouturier toch gewonnen door Louis Trousselier.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*