Sport

Lev Jasjin overleden

Lev Jasjin overleden
Lev Jasjin overleden

20 maart 1990 – De beste keeper uit de twintigste eeuw overleed op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van de complicaties van de amputatie van één van zijn benen. Hij maakte indruk met zijn lenigheid, snelle reflexen en indrukwekkende figuur.

Lev Ivanovitsj Jasjin werd op 22 oktober 1929 in Moskou geboren. Hij kwam uit een arbeidersfamilie en al op jonge leeftijd werkte hij in een fabriek. Dankzij zijn lengte werd hij op doel gezet en hij werd ontdekt als taltent. Hij begon zijn voetballoopbaan in 1949. Hij speelde al die tijd voor Dinamo Moskou. Na vijf jaar lukte het hem zijn grootste rivaal, Khomich, in het Russische doel te passeren.

Jasjin maakte in het doel al veel indruk voordat er uberhaupt afgetrapt was. Hij speelde altijd volledig in het zwart, inclusief een per tegen de zon. Lev Jasjin won Olympisch Goud in 1956, won het Europees Kampioenschap in 1960 en werd als enige keeper in de twintigste eeuw uitgeroepen tot Europees Speler van het jaar.
Jasjin ontwikkelde zich tot penaltykiller en stopte er vaker een penalty, dan dat hij doorliet. Zijn bijnamen ‘de zwarte panter’, ‘de zwarte spin’ en ‘de zwarte octopus’ verkreeg hij door fenomenale reddingen.

Zijn laatste wedstrijd speelde Lev op 27 mei 1971, waarna hij actief bleef in het voetbal. De laatste jaren was hij ziek en nadat zijn been geamputeerd was, overleed de voormalige Russische keeper. Hij speelde in totaal 812 wedstrijden, waarvan hij in 480 geen goal tegen kreeg.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button