Lance Armstrong wint Tour de France 2003

2003 – De Amerikaan Lance Armstrong wist de Ronde van voor de vijfde keer op rij te winnen. Door deze overwinning kwam Armstrong in de beroemde “club van vijf” terecht.

De 90e editie van de Tour startte op 1 juli in Parijs en eindigde hier ook weer. De 22 ploegen met in totaal 198 renners moesten 21 etappes, met een totale lengte van 3427,5 kilometer, proberen uit te rijden.

De Tour vierde zijn 100e verjaardag en was daarom extra spannend. Armstrong startte wederom als grote favoriet, maar in het begin werd al duidelijk dat hij het heel zwaar zou krijgen. In de proloog verloor hij al tijd op zijn concurrent Jan Ullrich. De ploeg van Armstrong draaide niet en ook Lance Armstrong zelf bleef lang op de achtergrond, dit mede door het warme weer. Uiteindelijk wist hij in de rit van de Alpe d’Huez de gele trui voor het eerst te veroveren.

In de individuele tijdrit klopte Ullrich Armstrong met 1,5 minuut en kwam weer heel dichtbij. Ook Alexander Vinokourov bleef goed volgen. In de Pyreneeën sloeg het weer om en pakte Armstrong zijn kans en liep weer wat uit. In de laatste individuele tijdrit kon het nog spannend worden maar mede door de val van Ullrich werd Armstrong wederom Tourwinnaar.

Lance Armstrong schaarde zich met zijn overwinning in het rijtje met Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*