Sport

Lance Armstrong wint Tour de France 2001

Lance Armstrong wint Tour de France 2001
Lance Armstrong wint Tour de France 2001

29 juli 2001 – Lance Armstrong wist voor de derde maal op rij de Ronde van Frankrijk op zijn naam te zetten. De Amerikaan was wederom te sterk voor de rest van het peloton. Jan Ullrich werd tweede op meer dan zes minuten

De 88e editie van de Tour de France startte in 7 juli in het Franse plaatsje Duinkerke en de eindstreep lag zoals altijd in Parijs. Aan de start stonden 189 renners verdeeld over 21 ploegen. De tourleiding had 21 ritten uitgestippeld met een totale lengte van 3456 kilometer.

Armstrong kwam deze editie van de Tour de France geen moment in gevaar, hij domineerde vanaf de start van de Tour de France. In het begin van de Tour controleerde hij voornamelijk en liet veel andere renners etappes winnen. Maar in etappe nummer tien sloeg hij zijn slag, in de beklimming van de L’Alpe d’Huez was hij oppermachtig en liet zien in topvorm te zijn. Armstrong deed als of hij er helemaal doorheen zat waardoor andere ploegen hun kans roken. Het bleek echter één groot tactisch spel te zijn en hij rolde ze één voor één op.

In de volgende etappe, een klimtijdrit, sloeg hij nogmaals toe en kwam steeds dichter bij de top. In de Pyreneeënrit naar Pla d’Adet bemachtigde hij pas de gele trui. Lance Armstrong hield deze tot aan Parijs in zijn bezit.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button