Karst Leemburg wint Elfstedentocht

1929 – De vierde Elfstedentocht werd met een tijd van 11.09 uur gewonnen door Karst Leemburg. De 39-jarige schaatser uit Leeuwarden trotseerde de kilometers en de strenge vorst het snelst.

Het had in de winter van 1928 en 1929 zo hard gevroren dat zelfs de Waddenzee bevroren was. Ondanks de strenge vorst was het ijs op de route van de Elfstedentocht matig. Door de ijzige kou besloten veel rijders niet aan de start te verschijnen.

Karst Leemburg boekte zijn zege vrij sensationeel. Hij dacht al uitgeschakeld te zijn en nam een extra lange pauze om op te warmen. Aangezien de twee koplopers een verkeerde route hadden genomen en daarmee hun ruime voorsprong kwijtraakten, reed ineens Leemburg ruim op kop. Ondanks dat zijn achtervolgers snel dichterbij kwamen, wist Karst Leemburg de vierde Elfstedentocht met acht minuten voorsprong te winnen.

In hetzelfde jaar werd er nog een Elfstedentocht gehouden die georganiseerd werd door enkele caféhouders. De tocht was geen officiële tocht en werd ook wel de Tolhuister Elfstedentocht genoemd. Deze tocht vond plaats op 28 februari en werd daarmee de enige tocht ooit die nog zo laat in het seizoen gehouden werd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*