Sport

Joop Zoetemelk wint Tour de France 1980

Joop Zoetemelk wint Tour de France 1980
Joop Zoetemelk wint Tour de France 1980

20 juli 1980 – De Nederlander Joop Zoetemelk wist als tweede Nederlander ooit de Ronde van Frankrijk te winnen. Dit ondanks dat hij ziek aan de start van de Tour verscheen.

De 67e editie van de Tour startte op 26 juni in het Duitse Frankfurt en eindigde zoals gewoonlijk in Parijs. Er stonden 130 renners verdeeld over 13 ploegen aan de start. Er waren 3842 kilometers te verrijden verdeeld over 22 etappes.

Joop Zoetemelk begon ziek aan de proloog en Hinault won daardoor de eerste slag. Maar de volgende dag werd door een goede ploegentijdrit alles weer goed gereden door Zoetemelk en mocht Knetemann de gele trui aantrekken.

In de vierde etappe een individuele tijdrit won Hinault weer een dikke minuut op Joop Zoetemelk. De dag erna won de Nederlandse ploeg dik verdient de ploegentijdrit. Hinault klaagde na deze etappe over pijn in zijn knie.

In de elfde etappe won Joop Zoetemelk de individuele tijdrit en kwam vlak achter Hinault in het klassement. De Pyreneeën moesten uitkomst gaan geven, maar op de eerste dag staakte Hinault de strijd en Zoetemelk mocht de gele trui aan, hij weigerde. Hennie Kuiper werd zijn grootste concurrent maar die kon het niet waarmaken en Zoetemelk won, na zes keer als tweede te zijn geëindigd, eindelijk de Tour de France.

De hoogtepunten van de twee Nederlandse Tour de France winnaars in één overzicht.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button