Jannes van der Wal overleden aan leukemie

1996 – De voormalig wereldkampioen overleed aan de gevolgen van leukemie. Van der Wal dankte zijn beroemdheid met name aan zijn authentieke persoonlijkheid, waarom hij door de ene geroemd en de ander vergruisd werd.

Jannes van der Wal werd op 12 november 1956 in het Friese plaatsje Driesum geboren. Al op jonge leeftijd was hij enthousiast over het dammen. Hij stopte met zijn studie wiskunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen om zich volledig te kunnen concentreren op het dammen. Dit deed hij met succes, viermaal werd hij Nederlands kampioen en in 1982 in Sao Paulo zelfs wereldkampioen dammen.

Echte bekendheid kreeg hij tijdens het tv-optreden niet lang na het behalen van de wereldtitel, waar hij onder toeziend oog van half dichtsloeg toen Mies Bouwman hem vroeg hoe oud hij was. Toch besloot van der Wal vaker op televisie te verschijnen, omdat hij hiermee meer geld kon verdienen dan met dammen.

In sommige media werd hij voor gek verklaard en het hielp ook niet mee dat hij op weg naar een kampioenschap in 1986 in de trein in slaap viel, om vervolgens bij het vertrekpunt pas weer wakker te worden.

Van der Wal overleed op 39-jarige leeftijd, twee maanden nadat de ziekte van Hodgkin bij hem geconstateerd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*