Sport

Henri Cornet wint Tour de France van 1904

24 juli 1904 – Nadat ongeveer de helft van het peloton was gediskwalificeerd werd de Franse wielrenner Henri Cornet als winnaar van de Ronde van Frankrijk aangewezen.

De tweede Tour de France begon in Parijs op 2 juli, er deden 88 wielrenners mee. Er waren maar 6 etappes. Maurice Garin die ook al de Tour van 1903 had gewonnen pakte de eerste etappezege.

Door de enorme populariteit dacht men aanvankelijk dat het de laatste Tour de France zou worden aangezien er veel mis ging. Zo werden enkele renners van hun fiets getrokken door enthousiaste kijkers. Ook blokkeerde een plaatselijke motorclub die aanhanger was van renner Ferdinand Payan de route zodat deze daar voordeel uit kon halen.

Doordat Garin de eerste etappe had gewonnen was hij uitgelopen op zijn grootste concurrent Hyppolite Aucouturier die ondanks vier etappeoverwinningen niet meer langs zij kon komen.

Garin kwam in Parijs ook als eerste over de streep en won zijn tweede Ronde van Frankrijk, dit was echter voor korte duur aangezien hij en vele anderen met het openbaar vervoer waren gereisd. Garin werd gediskwalificeerd en Cornet die een achterstand had van meer dan drie uur werd Tourwinnaar.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.