Sport

Griekenland wint EK voetbal in Portugal

4 juli 2004 – De grootste outsider van het toernooi, Griekenland, won het EK voetbal door in de finale gastland Portugal met 1-0 te verslaan. Voor het EK had Griekenland nog nooit een wedstrijd op een EK of WK voetbal gewonnen.

Onder leiding van de Duitser Otto Rehhagel had Griekenland zich in de voorronde al geplaatst boven Spanje. In een poule met Portugal, Spanje en Rusland werden ze echter kansloos geacht.

Ook Nederland deed mee aan het EK voetbal, door zich op de valreep te plaatsen. Nederland kwam in de kwartfinale, doordat Tjechië won van Duitsland. Vervolgens werd het penaltytrauma van Oranje afgeschud door met 5-4 te winnen van Zweden.

Tjechië speelde in de halve finale tegen Griekenland en verloor in de verlenging met 1-0, terwijl Nederland het onderspit moest delven tegen Portugal; 2-1. Portugal werd echter in Lissabon voor de tweede keer verslagen door Griekenland. De winnende treffer kwam op naam van Charisteas. Hiermee schreef Griekenland geschiedenis.