Greg LeMond wint Tour de France 1990

1990 – De Amerikaan Greg LeMond wist de Ronde van voor de derde maal te winnen, hij bleef de Italiaan Claudio Chiappucci en de Nederlander Erik Breukink voor in het klassement.

De 77e editie van de Ronde van Frankrijk startte op 3 juli in Futuroscope en eindigde in Parijs. Er stonden 198 renners verdeeld over 22 ploegen aan de start. Er waren 21 etappes gepland met een totale lengte van 3504 kilometer.

In de eerste etappes waren het vooral de onbekenden die de leiding namen. Laurent Fignon staakte vrij snel de strijd. In de eerste bergrit bleef het nog rustig, maar tijdens de tweede bergetappe vielen er al een groot aantal renners af. De concurrenten bleven echter dicht bij elkaar in de buurt.

Nederlands kampioen Peter Winnen moest opgeven nadat hij een blessure had overgehouden aan een aanrijding met een NOS volgauto. Tijdens de afdaling van de Col du Glandon waren Delgado, LeMond en Bugno er tussen uitgeschoten, maar de ploeg van Breukink bracht hem terug en zo verloor hij niet veel tijd.

Breukink won de dag erna de klimtijdrit en leek misschien wel te kunnen winnen. Op Col du Tourmalet sloeg Greg LeMond echter zijn slag en verpletterde iedereen en won daarmee de Tour de France van 1990.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*