Greg LeMond wint Tour de France 1989

1989 – De Amerikaanse wielrenner die in 1986 ook al de Ronde van wist te winnen deed dit op nieuw in een bloedstollende strijd. De Tour ging de boeken in als meest spannende Tour ooit.

De 76e editie van de Tour ging op 1 juli van start in Luxemburg en finishte in Parijs. Er stonden 198 renners aan de start die allemaal probeerden de 21 etappes met een totale lengte van 3285 kilometers te gaan volbrengen.

Erik Breukink won de proloog en vorig Tourwinnaar Delgado verscheen te laat aan de start en verloor daardoor kostbare minuten. Greg Lemond was er ook weer bij na een jachtongeval te hebben overleefd.

Laurent Fignon won de ploegentijdrit en werd daardoor favoriet, de andere favoriet Delgado eindigde als laatste in de ploegentijdrit. LeMond deed ook opvallend goed mee.

In de tweede Pyreneeënrit had Fignon het erg zwaar maar wist toch voor LeMond te eindigen en de gele trui over te nemen, de etappes erna was het op en neer. De beslissing moest komen in de aller laatste etappe, een individuele tijdrit.

Fignon had 50 seconden voorsprong op LeMond, maar de Amerikaan was erg zeker. Op het moment dat LeMond de Champs Elysées opdraaide had hij nog één seconde achterstand met nog 1,5 kilometer te gaan. op de finish had hij 8 seconde voorsprong opgebouwd en werd hij de ‘uit de dood opstaande Tourwinnaar’ met het kleinste tijdverschil ooit.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*