Sport

Frankrijk wereldkampioen 1998

14 juli 1998 – Het Franse nationale elftal, de Haantjes, met aanvoerder en uitblinker Zinedine Zidane werd in Parijs wereldkampioen door Brazilië in de finale met 3-0 te verslaan. Oranje werd uiteindelijk vierde.

Het evenement met 32 deelnemers werd door Frankrijk georganiseerd. Er werd onder andere gespeeld in Parijs, Lyon en Marseille. Behalve voetballen werd er ook veel gevochten en overheerste het drama met de in coma geslagen agent vaak het voetbal. De FIFA introduceerde de ‘Golden Goal’ en de elektronische bordjes die de extra tijd aanduidden.

Oranje plaatste zich voor de achtste finales door onder andere Zuid-Korea met 5-0 te verslaan. Ook Mexico doorstond dezelfde poule. In de achtste finales versloeg Nederland het stugge Joegoslavië met 2-1 door een doelpunt in de laatste minuut van Davids. In de kwartfinale wachtte Argentinië die Engeland na penalty’s uitschakelde. Bergkamp besliste het duel in de laatste minuut met een geweldig mooi doelpunt: 2-1.

In de halve finale was Brazilië echter na penalty’s te sterk. Het wonderschone en aanvallende voetbal van Nederland leverde in 120 minuten 1 doelpunt van Kluivert op. Oranje verloor door twee gemiste strafschoppen. Frankrijk schakelde in de andere halve finale Kroatië uit, dat eerder Duitsland met 3-0 versloeg.

De finale werd met overmacht door Frankrijk gewonnen door onder meer twee doelpunten van de magistraal spelende Zidane.