Francois Cevert sterft tijdens kwalificatierace

Francois Cevert sterft tijdens kwalificatierace

Francois Cevert sterft tijdens kwalificatierace

– In de kwalificatierace van Watkins Glen crashte François Cevert, zijn wagen slipte en belandde op de kop in de vangrail. Cevert was op slag dood, hij werd 29 jaar oud.

Albert François Goldenberg werd geboren op 25 februari 1944 in Parijs. Zijn zus trouwde met een coureur, Jean-Pierre Beltoise, waardoor François zich ook ging interesseren voor het racen.

Hij liet zijn naam veranderen in Cevert omdat hij dacht dat hij hierdoor meer kansen zou krijgen in de racerij. In 1970 kreeg hij onverwachts de kans om te debuteren in de Formule 1, Johnny Servoz-Gavin trok zich namelijk terug.

Jackie Stewart werd zijn teamgenoot en leermeester. Cevert liet al snel zien dat hij vele talenten had, hij werd in 1971 derde in het wereldkampioenschap. In datzelfde seizoen pakte Cevert zijn eerste en enige overwinning op Watkins Glen.

1972 was een minder jaar voor Cevert. Maar in 1973 kwam hij sterk terug en werd een aantal keren tweede, vaak achter zijn teamgenoot Jackie Stewart. Cevert strijdde samen met Ronnie Peterson om de pole positie in de laatste race van het jaar. Cevert belandde echter op de vangrail en stierf ter plekke.

Formule 1
Formule 1
Lionel Froissart

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*