Sport

Firmin Lambot wint Tour de France 1922

Firmin Lambot wint Tour de France 1922
Firmin Lambot wint Tour de France 1922

23 juli 1922 – De Belgische Firmin Lambot won met veel geluk de 16e editie van de Ronde van Frankrijk ondanks dat hij geen één etappe op zijn naam wist te schrijven.

De Tour startte op 26 juni in Parijs en eindigde wederom ook weer hier. Aan deze Tour deden 120 renners mee. Er waren 15 etappes verdeeld over 5375 kilometer.

De Tour de France van 1922 werd geteisterd door pechgevallen. Allereerst reed Eugène Christophe in het geel, hij leek onverslaanbaar, maar zijn voorvork brak doormidden waardoor hij lopend verder moest en kansloos werd.

De tweede gele trui-drager Jean Avaloine leek de Tour te gaan winnen, maar nadat hij een aantal lekke banden had gekregen verloor hij de gele trui aan Hector Heusghem. Hector Heusghem kreeg echter later een uur tijdstraf omdat hij van fiets had gewisseld.

De winnaar van de Tour twee jaar eerder, Philippe Thys, won maar liefst vijf etappes maar doordat zijn wiel in de Pyreneeën doormidden brak was ook hij kansloos geworden. Door al deze “pechrenners” won uiteindelijk Firmin Lambot de Tour de France 1922.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button