Sport

Felice Gimondi wint Tour de France 1965

Wielrenner Felice Gimondi 1965
Wielrenner Felice Gimondi 1965

14 juli 1965 – De Italiaanse renner Felice Gimondi wist de Ronde van Frankrijk mede te winnen omdat de Franse topwielrenner Jacques Anquetil niet mee reed in deze editie van de Tour.

De 52e editie van de Tour de France startte op 22 juni in het Duitse Keulen en eindigde weer in Parijs. Er stonden 130 renners verdeeld over 13 ploegen aan de start. Er waren 22 etappes uitgestippeld met een totale lengte van 4177 kilometer.

Gimondi kwam na de tweede etappe al op de tweede plaats. Vele renners roken in eens een kans omdat Jacques Anquetil niet mee reed. Na de derde etappe wist de onbekende Gimondi al in het geel te komen.

Gimondi verloor zijn gele trui nog wel even maar wist hem in de eerste Pyreneeënrit weer terug te veroveren. De Franse favoriet Raymond Poulidor kwam in de Pyreneeënrit naar de Mont Ventoux in de aanval en hij kwam tot op 37 seconden achterstand terug op Gimondi.

Er werd een tweede aanval verwacht van Poulidor in de Alpen, maar Gimondi wist alle aanvallen goed af te slaan en bij te blijven. Gimondi liet in de laatste individuele tijdrit zien dat hij de terechte winnaar was en won deze met een ruime voorsprong. Hierdoor kon Felice Gimondi de Tour de France van 1965 op zijn naam schrijven.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button