Sport

Federico Bahamontes wint Tour de France 1959

Wielrenner Federico Bahamontes 1959
Wielrenner Federico Bahamontes 1959

18 juli 1959 – De renner Féderico Bahamontes was de eerste Spanjaard die ooit de Ronde van Frankrijk wist te winnen, vooraf behoorde hij niet eens tot de favorieten voor het eindklassement.

De 46e editie startte op 25 juni in Mulhouse en zou weer eindigen in Parijs. Er stonden 120 renners verdeeld over 10 ploegen aan de start. Er waren 22 etappes uitgestippeld met een totale lengte van 4391 kilometer.

Net zo als het jaar ervoor was er een Nederlands-Luxemburgse ploeg met de winnaar van het jaar ervoor Charly Gaul als kopman. De Tour de France van 1959 werd echter minder succesvol voor Gaul.

De Spanjaard Féderico Bahamontes was absoluut geen favoriet, maar hij wist echter heel erg goed in de Pyreneeën mee te komen en zelfs te ontsnappen. Hierdoor bleef hij in de strijd voor de titel. In de dertiende etappe werd Gaul zover achteruit geslagen dat hij geen kans meer had om deze Tour te winnen. Féderico Bahamontes zat echter bij de kopgroep en vergrootte zijn kansen.

In de Alpen sloeg Féderico Bahamontes toe, waarna hij in het geel kwam te rijden. Een etappe later leek het nog spannend te worden omdat Bahamontes twee lekke banden kreeg, maar door hulp van Anquetil en Rivière wist hij terug te komen en de Tour de France te winnen.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button