Fausto Coppi wint Tour de France 1952

1952 – De Italiaan Fausto Coppi won uiteindelijk terecht de Ronde van voor de tweede maal. Coppi had het geluk dat de favorieten Koblet, Kübler en Bobet niet aan de start verschenen.

De 39e editie van de Tour de France startte op 25 juni in Brest en eindigde in Parijs. Er stonden 123 renners verdeeld over 12 ploegen aan de start. Er waren in totaal 23 etappes met een totale lengte van 4898 kilometer.

Fausto Coppi kreeg na de eerste tijdrit die hij won, een goed uitgangspunt om de Alpen in te gaan. In de eerste Alpenetappe sloeg hij direct toe en kwam met 2,5 minuut voorsprong over de finish voor de Fransman Jean Robic, waarmee hij in het geel kwam te rijden.

In de tweede Alpenetappe ging Fausto Coppi er wederom vandoor en liep hij zoveel uit op zijn directe concurrenten dat hij de Tour de France van 1952 bijna niet meer kon verliezen. Hij reed de andere Alpenetappes rustig uit. In de Pyreneeën bleef hij dicht bij zijn concurrenten hangen en werd in Parijs als de terechte winnaar gehuldigd. Er waren twee Nederlandse en drie Belgische etappezeges.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*