Sport

Eerste Amstel Gold Race

Eerste Amstel Gold Race
Eerste Amstel Gold Race

30 april 1966 – De eerste Amstel Gold Race werd gewonnen door de Fransman Jean Stablinski. De Belg Bernard van den Kerckhove en de Nederlander Jan Hugens finishten als tweede en derde.

De grondlegger van de Amstel Gold Race was Herman Koitt. Hij organiseerde in de jaren ’60 al een aantal wielerwedstrijden, maar wilde graag een grote wedstrijd in Nederland, van Amsterdam naar Limburg. De Amstel Bierbrouwerij sponsorde al de andere wedstrijden die door Krott georganiseerd werden en wilde ook wel als hoofdsponsor fungeren. Voorwaarde moest wel zijn dat de wedstrijd de naam van Amstel mee zou krijgen.

De start was gepland bij de brouwerij in Amsterdam, maar hier werd in verband met Koninginnedag geen vergunning voor verleend. Rotterdam als startplek viel ook af, wegens het ontbreken van toestemming om over de Moerdijkbrug te trekken. Vier dagen voor aanvang van de wedstrijd kreeg de organisatie de benodigde vergunningen om vanuit het Mastbos in Brede te starten. Het parcours leidde in 302 km naar het Zuid-Limburgse Meerssen.

De Franse winnaar was voormalig wereldkampioen, waardoor de race direct een goede naam kreeg. In de jaren erop won Jan Raas onder andere vijf maal de wedstrijd, waardoor deze ook wel de naam "Amstel Gold Raas" kreeg.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button