Eddy Merckx wint Tour de France 1974

– Eddy Merckx wist de Ronde van voor de vijfde maal te winnen, hiermee evenaarde hij het record van Jacques Anquetil die ook al vijf keer de Tour de France won.

De 61e editie van de Tour startte op 27 juni in Brest en eindigde zoals gewoonlijk in Parijs. Er stonden 130 renners verdeeld over 13 ploegen aan de streep. Er waren 22 etappes met een totale lengte van 4098 kilometer.

Eddy Merckx won de proloog en deelde daarmee de eerste tik uit. De tweede etappe ging van start in Plymouth, Engeland. Deze rit werd gewonnen door de Nederlander Henk Poppe. De etappes die volgden werd de gele trui veel van eigenaar gewisseld, tot uiteindelijk Merckx hem weer veroverde.

In de eerste grote Alpenrit won de Spanjaard José Lopez Carril, gevolgd door Merckx die bij elke ontsnapping meeging. In de eerste Pyreneeënrit kon Raymond Poulidor wegglippen, maar deze had een dusdanige achterstand dat dit Merckx koud liet.

Eddy Merckx was totaal gericht op de Spanjaarden, die erg sterk reden en misschien een bedreiging zouden kunnen vorm, maar uiteindelijk won Merckx dik verdiend voor de vijfde keer de Tour de France.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*