Eddy Merckx wint Tour de France 1972

1972 – De Belg Merckx wist voor de vierde maal op rij de Ronde van te winnen. Hij won net zoals het jaar ervoor van zijn grootste concurrent Luis Ocana.

De 59e editie van de Tour startte op 1 juli in Angers en de finish was weer in Parijs. Er stonden 132 renners aan de start verdeeld over 12 ploegen. De 20 etappes hadden een totale lengte van 3847 kilometer.

Luis Ocana wilde zijn revanche voor zijn verlies tijdens de Tour de France van 1971, maar ook Eddy Merckx wilde opnieuw laten zien dat hij de beste was. Merckx won de proloog en deelde daarmee de eerste klap uit.

De Franse renner Cyrille Guimard kon goed meekomen en reed zowaar af en toe in het geel. Na de eerste bergritten raakte Guimard steeds verder achterop en was uiteindelijk geen kanshebber meer. De spanjaard Ocana probeerde van alles om weg te komen bij Merckx, maar die gaf de Spanjaard geen meter.

Het werd uiteindelijk zo erg dat Ocana ziek werd en niet verder mocht rijden van de Tourdokter. Ook de Fransman Guimard, die nog wel twee etappes won, moest opgeven wegens ziekte. Eddy Merckx werd hierdoor redelijk eenvoudig, maar wel de terechte Tourwinnaar.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*