Sport

Eddy Merckx wint Tour de France 1971

Eddy Merckx wint Tour de France 1971
Eddy Merckx wint Tour de France 1971

18 juli 1971 – Eddy Merckx won de Ronde van Frankrijk voor de derde maal op rij mede omdat zijn grootste concurrent de Spanjaard Luis Ocana tijdens een afdaling ten val kwam en de strijd moest staken.

De 58e editie van de Tour de France startte op 26 juni in Mulhouse en eindige zoals gewoonlijk in Parijs. Er stonden 150 renners aan de start verdeeld over 15 ploegen. Er waren 20 etappes gepland met een totale lengte van maar 3608 kilometer.

Na de proloog reed Merckx direct in het geel en in de tweede etappe reed een kopgroep van 15 man inclusief Merckx het peloton al op meer dan 9 minuten waardoor er al veel concurrenten werden gelost..

In de negende etappe kreeg Merckx een flinke nederlaag om zijn oren, Luis Ocana en Joop Zoetemelk hadden tijdens de beklimming Merckx gelost en hierdoor kwam Zoetemelk op 36 seconden van Merckx in het klassement.

Enkele dagen later nam Zoetemelk zelfs de geel trui van Eddy Merckx over. Maar de grootste verrassing was Ocana die de dag erop een solo ontsnapping neerzette van meer dan 100 kilometer en daarmee dik in het geel kwam te rijden. De Tour leek beslist maar Ocana kwam in de rit van Revel naar Luchon ten val en moest opgeven. Mede hierdoor won Eddy Merckx de Tour.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button