Sport

Cassius Clay wereldkampioen boksen

Cassius Clay wereldkampioen boksen
Cassius Clay wereldkampioen boksen

25 februari 1964 – Cassius Clay, ook bekend als Muhammed Ali, werd voor het eerst wereldkampioen boksen door Sonny Liston te verslaan.

Cassius Clay werd op 17 januari 1942 in Louisville, Kentucky geboren. In 1954 begon hij met boksen. In 1960 won hij een gouden medaille op de Olympische Spelen in Rome. In 1962 veroverde hij tegen alle verwachtingen in ten koste van Sonny Liston de wereldtitel. Kort hierna maakte hij bekend dat hij lid was van de Nation of Islam en dat hij zijn naam veranderde in Muhammed Ali.

Uit zijn nieuwe geloofsoverwegingen weigerde hij in 1966 om met de strijdkrachten mee naar Vietnam te gaan. Hij zorgde voor veel opschudding toen hij ook weigerde naar de oproep aan Cassius Clay gehoor te geven, met de reden dat hij niet meer luisterde naar de naam die door blanken aan zijn slaafse voorouders was gegeven. Hij mocht vervolgens meer dan een jaar niet meer in Amerika boksen.

Pas in 1971 kon hij weer daarmee beginnen en in 1974 heroverde hij zijn titel. In 1981 stopte hij met boksen en iets later constateerde men dat hij de ziekte van Parkinson had.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button