Bosmanarrest uitgesproken

Bosmanarrest uitgesproken

Bosmanarrest uitgesproken

– Het Europese Hof van justitie deed uitspraak in de zaak van Jean-Marc Bosman. Hij eiste dat hij na afloop van zijn contract vrij was om te gaan waar hij wilde en dat zijn club geen transfersom meer mocht vragen.

Voordat het Bosmanarrest werd uitgesproken mocht een voetbalclub nog een transfersom eisen voor hun spelers, terwijl het contract al afgelopen was. Jean-Marc speelde bij Club Luik en in 1990 was zijn contract afgelopen waarna hij elders wilde voetballen. Zijn club eiste echter een transfersom die een overgang naar Duinkerken verhinderde.

Bosman klaagde de Belgische voetbalbond aan en stelde dat de transferregels en de nationaliteitsregels in het voetbal onder andere in strijd waren met de Europese wet dat werknemers in de EU mogen werken waar ze willen. De Belgische rechter verwees de zaak door naar het Europese Hof van Justitie.

De zaak kostte Bosman erg veel geld en hij stond onder grote druk van voetbalorganisaties. Uiteindelijk won hij de zaak en kon er per direct geen transfersom meer geëist worden voor spelers van wie het contract afgelopen was. Daarnaast werd de beperking op het aantal spelers uit de EU-landen opgeheven.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*