Sport

Bjarne Riis wint Tour de France 1996

Bjarne Riis wint Tour de France 1996
Bjarne Riis wint Tour de France 1996

21 juli 1996 – De Deen Bjarne Riis wist de Ronde van Frankrijk voor de eerste maal te winnen. Riis wist de Duitser Jan Ullrich net voor zich te houden in het eindklassement

De 83e editie van de Tour ging op 29 juni in ‘s-Hertogenbosch van start en de finish was weer in Parijs. Aan de start stonden 198 renners te popelen om de 21 etappes met een totale lengte van 3907 kilometer te trotseren.

Miguel Indurain was opnieuw één van de grootste favorieten. Hij kon echter zijn rol niet waarmaken en zakte tijdens een bergetappe volledig door het ijs.

De Rus Evgueni Berzin kwam als eerste Rus ooit in het geel te rijden hij werd gevolgd door Riis. In de 9e etappe sloeg Bjarne Riis toe, hij verpletterde iedereen en kwam in het geel te rijden. Na de Alpen was het weer de beurt aan de sprinters, Erik Zabel, José-Jaime Gonzalez, Pascal Richard en Rolf Sörensen wonnen allen een etappe.

In de 16e etappe deed Riis wat hij eerder ook al had gedaan, demarreren tot uiteindelijk niemand meer kan volgen. Rijs kwam nog één keer in gevaar door een off day. Jan Ullrich, zijn ploegmaat, kwam nog verrassend dichtbij. Maar het was al te laat, Bjarne Riis werd de nieuwe Tourwinnaar.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button