Bernard Thevenet wint Tour de France 1977

1977 – De Franse renner die de Ronde van ook al in 1975 wist te winnen won ondanks dat het Duitse wonderkind Didi Thurau mee deed en maar liefst twee weken in het geel reed.

De 64e editie van de Tour startte op 30 juni in Fleurance-Lectoure en eindigde in Parijs. Er stonden 100 renners verdeeld over 10 ploegen aan de start. Er waren 22 etappes met een totale lengte van 4096 kilometer.

De jonge Duitse renner Didi Thurau won de proloog voor Merckx. De tweede etappe was een zware Pyreneeënrit, ook deze won Thurau, die vervolgens  twee weken Thurau in het geel reed.

In de Alpen werd de Duitser op de proef gesteld. Bernard Thevenet, de winnaar van de Tour de France van 1975, was sterk en kwam in het geel te rijden. Merckx kon niet meer meekomen en zo werd zijn magische tijdperk afgesloten.

De Alpe d’Huez zou weer bepalend zijn, van Impe schoot weg en bouwde een voorsprong van drie minuten op, Thevenet, Kuiper en Zoetemelk gingen echter in de aanval. Van Impe werd door zijn vermoeidheid aangereden door een volgauto en kwam ten val. Kuiper won en Bernard Thevenet behield het geel met maar 8 seconden voorsprong.

De tijdrit in Dijon bracht de winnaar, Kuiper ging goed weg maar Thevenet was net sneller en won daarom de Tour. Zoetemelk werd later wegens dopinggebruik gediskwalificeerd.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*