Sport

Bernard Hinault wint Tour de France 1982

Bernard Hinault wint Tour de France 1982
Bernard Hinault wint Tour de France 1982

25 juli 1982 – De Franse renner Bernard Hinault wist voor de vierde maal de Ronde van Frankrijk te winnen. Hij reed deze Tour zeer degelijk en hield voornamelijk zijn grootste concurrenten in de gaten.

De 69e editie van de Tour startte op 2 juli in Bazel, Zwitserland en eindigde in Parijs. Er stonden 170 renners verdeeld over 17 ploegen aan de start. Er waren 21 etappes met een totale lengte van 3512 kilometer.

Hinault was de grote favoriet en won direct de proloog en mocht in het geel rijden. Dit was voor korte duur en het geel wisselde de dagen erna veel van renner. In de individuele tijdrit was Hinault wederom erg goed en mocht weer in het geel, de ritzege ging echter naar Gerrie Knetemann.

In de Pyreneeën vielen veel renners af en Hinault wist alles goed te controleren. In de tweede individuele tijdrit wilde Hinault zich revancheren op Knetemann, dit lukte goed en Hinault won.

In de Alpen liet Hinault renners die ver achter hem stonden in het klassement gewoon wegrijden om zich vooral op zijn concurrenten te richten. Hinault die rustige Tour reed kreeg veel kritiek van de media, hierop zei hij dat ze dan zelf maar op de fiets moesten stappen.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button