Sport

Bernard Hinault wint Tour de France 1979

Bernard Hinault wint Tour de France 1979
Bernard Hinault wint Tour de France 1979

22 juli 1979 – De Franse renner Bernard Hinault won de Ronde van Frankrijk door in de vijftiende etappe keihard toe te slaan en meer dan 2,5 minuut eerder binnen te komen dan nummer twee Joop Zoetemelk.

De 66e editie van de Tour startte op 27 juni in Fleurance. Er stonden 150 renners verdeeld over 15 ploegen aan de start. Er waren 24 etappes met een totale lengte van 3720 kilometer.

Gerrie Knetemann won de proloog, maar Hinault liet al snel van zich horen en liet zien wederom in topvorm te verkeren. Hij won de 2e en 3e Pyreneeënetappes en ging fors aan de leiding.

Bernard Hinault had wederom maar één concurrent en dat was wederom Joop Zoetemelk. In de negende etappe kreeg Hinault een zware klap, hij reed lek en kwam daardoor 3,5 minuut achter op Zoetemelk die weer in het geel mocht rijden en deze tot de Alpen goed verdedigde.

In de klimtijdrit van Evian naar Morzine-Avoriaz liet Hinault zien dat hij de beste was. Zoetemelk verloor 2,5 minuut op Hinault die wederom weer in het geel mocht rijden. Alpe d’Huez werd nog gewonnen door Zoetemelk maar dit maakte niets meer uit Bernard Hinault werd de terechte Tourwinnaar en Zoetemelk voor de vijfde maal tweede.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button