Sport

Bernard Hinault wint Tour de France 1978

Bernard Hinault wint Tour de France 1978
Bernard Hinault wint Tour de France 1978

23 juli 1978 – De Franse renner Bernard Hinault wist de Ronde van Frankrijk bij zijn debuut te winnen. Hiermee maakte hij zich direct onsterfelijk bij het Franse publiek.

De 65e editie van de Tour de France van 1978 startte op 29 juni in Leiden en eindigde zoals gewoonlijk in Parijs. Er stonden 110 renners verdeeld over 11 ploegen aan de start. Er waren in totaal 22 etappes met een lengte van 3908 kilometer.

Het was de derde maal dat de Tour de France in Nederland van start ging. De proloog werd echter een nietszeggend rondje dat gereden werd en dit was een grote teleurstelling. Jan Raas won de eerste etappe en reed in het geel.

Vervolgens wisselde de gele trui nog veel van renner totdat Gerrie Knetemann hem mocht aantrekken en deze een lange tijd sterk verdedigde. In de Pyreneeën bleef een aanval uit en werd het wachten op de Alpen. Hier deelde Zoetemelk een harde klap uit en schoof naar voren in het klassement.

Pollentier won Alpe d’Huez en mocht het geel aantrekken. Hij werd echter op doping betrapt en kon direct naar huis. Henny Kuiper kwam ten val en moest ook naar huis. De beslissing viel in de laatste tijdrit, Zoetemelk reed fantastisch, maar Bernard Hinault bleek die dag onverslaanbaar en won daarmee voor de eerste keer de Tour de France.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button