Atlete Foekje Dillema levenslang geschorst

Atlete Foekje Dillema levenslang geschorst

Atlete levenslang geschorst

1950 – De Nederlandse hardloopster werd op het station in Utrecht geconfronteerd met de uitslag van een seksetest, die uitwees dat ze een man was. Ze werd voor de rest van haar leven geschorst.

De atlete was samen met het Nederlandse team op weg naar een wedstrijd in Frankrijk. Ze werd naar huis gestuurd en mocht nooit weer meedoen aan atletiekwedstrijden in binnen- en buitenland.

Op 20 augustus 1949 had Dillema furore gemaakt door in Londen zowel de 100 meter als de 200 meter sprint te winnen. Fanny Blankers-Koen was die dag afwezig, maar de tijden waren indrukwekkend. Ook indrukwekkend was haar lichaamsbouw, groot en sterk en volgens sommige had ze stoppels op haar kin, waarna de geruchtenstroom op gang kwam.

Op 8 juli 1959 weigerde Foekje Dillema mee te werken aan een sekstest. De KNAU aarzelde niet een schorste haar voor het leven. Op het station van Hilversum waar Foekje samen met het  nationale team klaar voor vertrek stond, werd haar verteld dat ze geschorst was. Haar records werden uit de boeken gehaald. Het is nooit duidelijk geworden wat er exact gebeurd is tussen 8 juli en . Boze tongen beweerden dat Jan Blankers, de man van Fanny Blankers-Koen achter het schandaal zat om zijn vrouw te beschermen. De twee vrouwen Fanny en Foekje liepen nooit tegen elkaar in een wedstrijd.

Na haar dood eind december 2007 werd een DNA-test gedaan en ontdekte men dat ze inderdaad een zeer zeldzame verhouding van x- en y chromosomen had, maar dat ze ten onrechte was geschorst.

 

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Reacties

  1. Vrouwelijke Y-chromosomen? Het Y-chromosoom is bij uitstek het chromosoom van mannen. Foekje had kortom mannelijke chromosomen en is daarom volgens de maatstaven van de sportbonden geschorst.

Laat wat van je horen

*