Sport

Arthur Wharton, de eerste zwarte profvoetballer, overleden

Arthur Wharton, de eerste zwarte profvoetballer, overleden
Arthur Wharton, de eerste zwarte profvoetballer, overleden

13 december 1930 – De in Ghana geboren Wharton overleed op 65-jarige leeftijd, met niets meer dan de kleren die hij droeg als bezig. Hij werd bekend als de eerste zwarte profvoetballer.

Arthur Wharton werd op 28 oktober 1865 in Jamestown geboren. Op 17-jarige leeftijd werd hij naar Engeland gestuurd. In plaats van predikant te worden, wat de bedoeling was, koos hij in Engeland voor de sport.

In 1886 liep hij op Stamford Bridge een wereldrecord op de honderd yards, waarna hij in de zomer zijn geld verdiende met atletiek, terwijl hij in de wintermaand voetballer werd. Als keeper van Preston North End werd hij als snel genoemd als de nieuwe keeper van het Engelse elftal. wat zijn huidskleur echter verhinderde. Wharton speelde vanaf 1889 als fulltime profvoetballer voor Rotherham United. Hierna volgden vele clubs.

In 1902 kwam er een einde aan zijn profcarriere. De oorzaak was het veelvuldig drinken, vaak totdat hij er letterlijk bij neer viel, waarna hij in de mijnen terechtkwam. Arthur Wharton raakte vervolgens alles kwijt wat hij opgebouwd had. Hij was straatarm toen hij overleed waarna hij anoniem en zonder steen begraven werd in Edington.

In 1997 kreeg zijn graf alsnog een steen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button