Sport

Argentinie wint WK voetbal 1978

25 juni 1978 – In eigen land werden de voetballers van Argentinie wereldkampioen voetbal. De finale wonnen ze van Nederland, door in de verlenging de stand op 3-1 te zetten.

Voordat het WK begon werd er gesproken over een boycot van een aantal landen waaronder Nederland.  Vedela was aan de macht en in die tijd werden vele mensen vermoord. De president van het organisatiecomite van het WK, Omar Actis, werd voor het WK vermoord door guerilla’s. Toch gaf de FIFA toestemming om het WK door te laten gaan.

Er deden 16 landen mee aan het WK. Er waren 4 poules met 4 landen. Nederland zat bij Iran (3-0), Peru (0-0) en Schotland (2-3). Tegen Schotland scoorde Rensenbrink het 1000ste WK doelpunt. Nederland ging door op doelsaldo door naar een poule met Oostenrijk (5-1), West-Duitsland (2-2) en Italie (2-1). In de finale wachtte Argentinie dat Peru met 6-0 had verslagen en daardoor toch in de finale kwam.

Het stadion gevuld met 77.260 Argentijnse toeschouwers was een heksenketel. In de 38ste minuut komt Argentinie voor. Ongeveer 10 minuten voor het einde scoorde Nederland de gelijkmaker. Argentinie scoort zowel in de 105e minuut als de 115e minuut, waardoor zij de finale met 3-1 winnen.