Ajax wint de Wereldbeker 1972

– Na het winnen van de Europacup, won Ajax ook de Wereldbeker. Tegen de hardste club van het zuidelijk halfrond werd eerst met 1-1 gelijkgespeeld, waarna in Amsterdam met 3-0 gewonnen werd.

Een jaar eerder had Ajax nog geweigerd om mee te doen aan de wedstrijden die meestal eindigden in ordinaire schoppartijen. Ajax durfde het een jaar later wel aan en speelde tegen het Argentijnse Independiente.

Voor en tijdens de wedstrijd gebeurden veel merkwaardige dingen, Ajax kreeg een anoniem telefoontje onderweg naar Argentinië dat Cruijff ontvoerd zou worden. Dezelfde Cruijff fscoorde al na zes minuten en werd twintig minuten later de wedstrijd uitgeschopt. Er werd gespuugd, geslagen en na afloop van de heenwedstrijd wist iedere Amsterdammer dat ze dit nooit weer wilden.

De Argentijnen eisten in Amsterdam militairen langs het veld om hun veiligheid te garanderen. Bij de thuiswedstrijd van Ajax gingen de Argentijnen door waar ze gebleven waren. Sjaak Swart werd deze keer geblesseerd afgevoerd. Ajax won desalniettemin met 3-0 door onder andere twee doelpunten van Johny Rep en veroverde voor het eerst de Wereldbeker.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*