Quintinshill treinramp eist 227 levens

Quintinshill treinramp eist 227 levens

Quintinshill treinramp eist 227 levens

1915 – Doordat een signaalman afgeleid was, maakte hij een grove fout bij de indeling van de sporen. Het gevolg was dat er vijf treinen op elkaar botsten waarbij meer dan 227 mensen om het leven kwamen.

Bij station Quintinshill waren er twee sporen, met elk een uitwijkmogelijkheid, zodat er vier treinen tegelijk elkaar konden passeren. De twee uitwijksporen waren bezet door goederentreinen gevuld met kool.

Op het spoor richting Carlisle zou een trein met soldaten binnenkomen en op het andere spoor een exprestrein. De dienstdoende signaalman was echter vergeten dat er op het spoor richting Carlisle nog een lege trein stond.

De troepentrein botste bij binnenkomst frontaal op de lege trein, waarna er ook een botsing ontstond met de goederentreinen op de uitwijksporen. Slechts enkele minuten later boorde ook de exprestrein zich in de wrakken.

Maar liefst 227 mensen, voornamelijk soldaten, kwamen om het leven door de crash of door de daaropvolgende brand. Meer dan 250 mensen raakten gewond.

De twee verantwoordelijke signaalmannen James Tinsley en George Meakin werden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens het negeren van de veiligheidsvoorschriften.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*