Dramatisch treinongeluk na brugsabotage

Dramatisch treinongeluk na brugsabotage

Dramatisch treinongeluk na brugsabotage

1945 – Na een brugsabotage van Noorse verzetstrijders in de Tweede Wereldoorlog, stortte een legertrein in de onderliggende rivier. Ongeveer 80 personen kwamen bij het treinongeluk om het leven.

Noorse verzetstrijders hadden de Jørstad brug opgeblazen om zo de verbindingen voor het leger dwars te liggen. De sabotage kreeg de naam `Woodlark`.

Slechts zes uur nadat de Noren de brug hadden opgeblazen kwam er een Duitse trein met militairen op het traject aangereden. Zij wisten niet dat de brug gesaboteerd was, waarna de trein in de onderliggende rivier stortte.

Ongeveer 80 militairen kwamen hierbij om het leven en er raakten meer dan 100 soldaten gewond. Het incident was aanleiding voor gevechten tussen Amerikaanse en Duitse soldaten, dit waren de enige gevechten tussen deze twee landen gedurende de bezetting in .

Het ongeluk werd het meest dodelijke treinongeluk ooit in Noorwegen. In 1995 werd er een herdenkingsteken geplaatst bij de betreffende plek, bij de opening hiervan waren ook vier van de vijf saboteurs aanwezig.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*