HMAS Sydney tijdens zeeslag tot zinken gebracht

HMAS Sydney tijdens zeeslag tot zinken gebracht

HMAS Sydney tijdens zeeslag tot zinken gebracht

– Het Australische marineschip werd door het Duitse schip HSK Kormoran aangevallen en tot zinken gebracht. Ook de Kormoran ging ten onder. Totaal vielen er 725 doden, waarvan alle 645 opvarenden van de HMAS Sydney.

De HMAS Sydney was onderweg vanaf Sumatra toen het ongeveer 200 kilometer buiten de Australische kust door de HSK Kormoran werd aangevallen. Het Duitse schip had zich voorgedaan als een Nederlands handelsschip.

De HMAS Sydney voer langs het Duitse schip, denkend dat het een handelsschip was, voor een controle. De Duitsers begonnen echter te vuren, waarop de Australiërs niet voorbereid waren. Tijdens de slag werd de HMAS Sydney ongeveer 150 keer geraakt en tot zinken gebracht. Het Duitse schip had vlam gevat en was niet meer te redden, waarna de 317 overlevenden naar de Australische kust wisten te roeien, waar ze gevangen genomen werden.

Voor de Australiërs was het een groot raadsel hoe het kon dat hun schip tot zinken was gebracht waarbij ook nog eens alle opvarenden om het leven kwamen. De scheepswrakken werden in 2008 door duikers gevonden, waarna een onderzoek naar de zeeslag gestart werd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*